Cerkev sv. Nikolaja

Cerkev Sv. Nikolaja (Miklavža)

Cerkev svetega Nikolaja (Miklavža) na Bregu je najstarejša še ohranjena cerkev na območju občine Žužemberk. Zgrajena je bila v 13. stoletju, v gotskem slogu, kasneje je bila dozidana. Na zahodni strani je ohranjena najstarejša freska iz 14. stoletja, ki prikazuje Kristusovo čudežno hojo po Nazareškem jezeru. Najbolje pa so ohranjene freske iz sredine 15. stoletja, ki jih je ustvaril slikar Janez Ljubljanski, zaradi česar se uvršča med pomembnejše spomenike srednjeveškega slikarstva na Dolenjskem.

Sv. Nikolaj je eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov. Za svojega zavetnika ga častijo mornarji, brodarji in splavarji. Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Ljubljanska stolnica, ki je posvečena sv. Nikolaju, je bila sprva cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. V Sloveniji je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največje število cerkev, približno 200.

V 19. stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširilo miklavževanje, to je obhod Miklavža s spremstvom na predvečer “svojega” godu. 5. decembra zvečer tako Miklavž s spremstvom (angeli in parkeljni) hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. 

V tej cerkvi naj bi maševal tudi Primož Trubar, protestantski duhovnik in avtor prvih natisnjenih knjig v slovenskem jeziku, Katekizma in Abecednika (1550).

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content