Cerkev sv. Roka

Cerkev Sv. Roka

Začetki gradnje cerkve svetega Roka v Stranski vasi pri Žužemberku so povezani s hudimi časi, ko je na Kranjskem razsajala kuga, zato so se ljudje zatekli k priprošnjikom za kužne bolezni. Leta 1626 so tako začeli zidati svetišče, ki je bilo veliko večje od takratne farne cerkve. Zelo verjetno je bilo na tem kraju tudi pokopališče za umrle kužne bolnike. Ko so cerkev končali, je imela le strešni zvonik. Šele ob koncu stoletja so ga pozidali in mu dali razgibano čebulasto streho, ki ga krasi še danes.

V prostorni notranjščini so bili nekoč štirje oltarji. Tisti na severni strani, ki je bil posvečen sv. Antonu Puščavniku, je bil pred leti uničen. Glavni oltar, posvečen Svetemu Roku, predstavlja značilno rezbarsko delo 17. stoletja in je eden najlepših slovenskih primerkov zlatih oltarjev.

V obdobju med in po vojni je bila farna cerkev, ki je bila na nasprotnem bregu reke Krke, porušena. Prav tako so bile porušene številne podružnične cerkve. Zato je domačinom še kako prav prišla velika in prostorna cerkev sv. Roka v Stranski vasi.

Konjski trgovci so kugo iz Varaždina leta 1624 najprej prinesli na Gorenjsko, naslednje leto pa se je razširila tudi na Dolenjsko. Tistega leta je samo v Novem mestu umrlo 322 ljudi. Kako je bilo v Žužemberku, ni znano. Krajevno ime Kužni Dol pa namiguje na hude dni tudi na tem območju.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content