Farna cerkev sv. Mohorja in Fortunata

Farna cerkev Sv. Mohorja in Fortunata

Najpomembnejša farna cerkev leži na razglednem griču nad Žužemberkom. V času Keltov sta bila tam naselje in cesta. Nato so na tem mestu zgradili cerkev sv. Janeza Krstnika, ki je bila v 14. stoletju posvečena sv. Mohorju in Fortunatu. Cerkev so leta 1769 spet sezidali v renesančnem slogu. Imela je dva zvonika in sedem oltarjev. Leta 1944 je bila požgana, zgorele so tudi orgle. Leta 1994 so cerkev ponovno sezidali, leta 2005 pa so farani dobili nove “Bachove” orgle. Njihova posebnost je, da so zvokovno prilagojene slovenski narodni pesmi in pa skladbam, ki jih je napisal J. S. Bach.

Življenje in smrt mučencev sv. Mohorja in Fortunata je prepleteno s številnimi legendami, tako da ne moremo zanesljivo določiti ne časa ne kraja njunega mučeništva. Lahko, da je bilo to res že prvo stoletje, bolj verjetno pa začetek 4. stoletja.
Zanesljivo je le dejstvo, da so njune relikvije na začetku 5. stoletja – v času tako imenovanega preseljevanja narodov – prenesli na varno v Oglej in se ju je prijelo ime »oglejska mučenca«. Oglej pa je bil žarišče misijonskega delovanja med Slovenci južno od reke Drave. Od leta 1461 do 1961 – torej natanko petsto let – sta bila tudi prva zavetnika ljubljanske škofije, odtlej sta njena drugotna patrona.

V Sloveniji jima je posvečenih 29 cerkva, od teh sta verjetno najbolj znani gornjegrajska in žužemberška, poleg teh ena tudi samo sv. Mohorju. Po njem je poimenovanih več krajevnih imen, na primer hrib Sveti Mohor nad Zgornjo Besnico, Mohorjev hrib nad Moravčami, pa tudi hrib in kraj Šmohor nad Laškim.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content