Galerija DLD

Galerija DLD

Odhajanja umetnikov iz ateljeja so vezana predvsem na krajinsko slikarstvo in segajo v čas francoskega plenerizma druge polovice 19. stol., ko so se slikarji s stvarnostjo srečevali neposredno in svoje zanimanje usmerjali predvsem v spremljanje svetlobe in atmosfere na prostem. Iz tovrstnih smernic so nastala številna delovna srečanja likovnih ustvarjalcev. Bistvo vseh je, da umetniki odidejo iz intime ateljejskega prostora, se soočajo z novimi kreativnimi izzivi in ustvarjajo v družbi s kolegi. Pri tem ostrijo osebno senzibiliteto, skupaj razmišljajo o aktualni likovni problematiki in se prijateljsko povezujejo. Skupinska slikanja v naravi imajo tudi v slovenskem prostoru dolgo tradicijo. Še posebej so se uveljavila z impresionisti, ki imajo v zgodovini našega slikarstva prav posebno mesto. Geografska raznolikost in slikovitost dežele sta dodatno pripomogli k razcvetu najrazličnejših oblik delovnih srečanj likovnih ustvarjalcev.

Pred desetletje se je začela pisati tudi zgodovina Dvorskih likovnih dni. Nastali so na pobudo profesorice likovne umetnosti Ane Cajnko, svoje domovanje pa so našli pri gostoljubni družini Rezelj, v idiličnem okolju ob reki Krki. Njihovo prijazno povabilo je že prvo leto v kraj pripeljalo zanimive likovne ustvarjalce, ki so v slikovitem okolju s čudovitimi naravnimi lepotami in kulturnimi znamenitostmi, našli bogato paleto ustvarjalnih spodbud. Delovno druženje, ki se odvija na začetku avgusta, je postalo tradicionalno.

V desetih letih se je na Dvorskih likovnih dnevih zvrstilo preko 80 selektivno izbranih likovnih ustvarjalcev. Nastala je bogata zbirka del, ki predstavljajo komunikacijo s svetom zunanjega, pa tudi notranjega, ki so pripovedi, izpovedi, izraz doživetij, občutij, spominov, asociacij, ujetih v barve, linije, ploskve, svetlobe, strukture, v enkratne in neponovljive kompozicije. Vsak umetnik se namreč izraža v zanj značilnem likovnem jeziku, razkriva svoje umetniške potenciale, se prepušča čarom zapeljevanja novega ali pa realizaciji v ateljeju zastavljenih ustvarjalnih smernic. Nastala dela predstavljajo pestrost likovnih praks, razpetih med verističnimi prizadevanji in abstraktnimi ovrednotenji.

Vse to likovno bogastvo je klicalo po stalni predstavitvi. Rok Rezelj se je zavedal vrednosti, pomena in vloge, ki jo imajo likovna dela za širšo družbeno skupnost. Tako je vzklila ideja o galeriji, ki bi na enem mestu odprla pogled v to raznoliko zbirko likovnih del, s tem pa v del sodobne likovne produkcije, katere ustvarjalci so tudi udeleženci Dvorskih likovnih dni.

Sanjska in hkrati drzna ideja je postala resničnost. Galerija še zdaleč ni pridobitev le za Rezljeve, ampak za celoten kraj, za Suho krajino in širše, za vsakega, ki obišče Dvor. Z njo se odpirajo tudi povsem novi pogoji za življenje z umetnostjo in za umetnost.

Da so delovna srečanja umetnikov številna, to drži. Da iz fundusa na njih nastalih del nastane galerija, to pa je prava redkost. Tako lahko Galerijo DLD štejemo med edinstvene in vzorne primere. Običajno se namreč vse konča pri zasebnih zbirkah.

Imeti galerijo – kakšno razkošje za kraj, ki je tako rekoč na periferiji. Sedaj ima tisto, kar premorejo le večja mestna središča. Sedaj se lahko ponaša z umetniškim jedrom, v katerem so na ogled postavljena dela nacionalno, generacijsko in slogovno raznolikih likovnih umetnikov. 

Umetnost je tista, za katero pravi Pablo Picasso, da briše prah iz našega vsakdana. Je pa tudi tista, ki nas dela velike in nas postavlja v center.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Tone, domačin - ENG
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, ...
Preberi več
Tone, local resident
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, who are always on duty. In this way, even us locals were able to learn many new things about our places. Since we are not trained guides and not so good at speaking, I like to play the audio guides and surprise my guests.
Tone, domačin - ENG
Tone, local resident
Janez Sršen, Bled - ENG
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of Žužemberk from the river banks is very picturesque. However, I also have to admit that it is much calmer and less noisy there in the summer than here in Bled in the high season. All the more reason for me to run away from my place to yours more often.
Janez Sršen, Bled - ENG
Janez Sršen, Bled
Martin novo mesto - ENG
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their ...
Preberi več
Martin, Novo mesto
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their story. My friends, I will also get ready and invite you all to visit Novo mesto.
Martin novo mesto - ENG
Martin, Novo mesto
Martin novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še...
Preberi več
Martin, Novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še njihovo zgodbo. Prijatelji moji, se bom tudi jaz pripravil in vas vse vabim na ogled Novega mesta.
Martin novo mesto
Martin, Novo mesto
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo slikovita. Kar pa vam moram priznati je, da je pri vas poleti precej bolj mirno in manj bučno kot pri nas na Bledu v visoki sezoni. Še dodaten razlog, da bom večkrat prebegnil iz mojega kraja v vašega.
Janez Sršen, Bled
Janez Sršen, Bled
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi...
Preberi več
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi. Tudi domačini smo tako izvedeli marsikaj novega o naših krajih. Ker nismo šolani vodniki in govorno tako spretni, rad zavrtim avdio vodiče in tako presenetim moje goste.
Tone, domačin
Tone, domačin

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content