Grad Žužemberk

Grad Žužemberk

Po letnici na vhodnih vratih gradu lahko sklepamo, da je bil postavljen okoli leta 1000, čeprav je bil pisno prvič omenjen “šele” leta 1246. V srednjem veku je grad zamenjal veliko lastnikov. Leta 1374 so Habsburžani grad podedovali in ga dali leta 1538 v najem Wolfu in Juriju Engelbertu Turjaškemu. Wolfov sin Andrej Auersperg Šumberški je leta 1593 zmagal v bitki proti Turkom. Ko je leto pozneje umrl, je grad prešel v last Auerspergov.

Sprva je bil grad štirioglati romanski stolp, v času turških vpadov pa so ga morali utrditi s sedmimi obrambnimi stolpi, tako da je postal prava trdnjava, ki jo je bilo skorajda nemogoče zavzeti. Leta 1591 je pogorel trg Žužemberk, hkrati pa tudi grad, zato so ga morali temeljito prezidati. Grad je dobil današnjo podobo v 17. stoletju. Ohranjeno je zunanje obzidje s šestimi stolpi, t.i. bastijami, med drugo svetovno vojno pa je bil dokončno uničen. Konec 60 let prejšnjega stoletja so ga začeli obnavljati.
Po letu 1793, ko se je knez Viljem I. Auersperg z gradu preselil v dvorec Soteska, so bili v njem do leta 1898 državni uradi. Po njihovi izselitvi je grad začel propadati, vendar so Auerspergi ostali njegovi lastniki vse do konca druge svetovne vojne. V njej je grad Žužemberk utrpel velike poškodbe.

Grad Žužemberk je eden najslikovitejših gradov na Slovenskem. Njegovi ostanki se dvigajo na strmem skalovju nad reko Krko. Je eden redkih prosto dostopnih gradov v Sloveniji, kjer je v različnih grajskih dvoranah in stolpih predstavljena najpomembnejša zgodovina gradu ter posebnosti Suhe krajine.

Grad postaja središče kulturnega dogajanja v Žužemberku. V vinski kleti, edinem ohranjenem prostoru v gradu, in na grajskem dvorišču se je pričelo novo življenje. Najbolj znamenita tradicionalna kulturno–rekreativno-etnološko-turistična prireditev so Trški dnevi sredi julija, ko grad in grajski trg za nekaj dni obiščejo časovni popotniki, vitezi, gospoda, kovači in berači iz časa pred nekaj stoletji.

Naloga: Ne glede na to, ali se boste po gradu sprehodili v družbi lokalnega vodnika ali pa v družbi svoje sence, boste lahko uzrli vso veličino tega pomembnega srednjeveškega poslopja, ki je služil lastnikom kot vojaška utrdba. Ne glede na to, koliko časa boste raziskovali vsebino zidov tega znamenitega gradu vam obljubimo, da se nikoli ne boste naveličali pogledov z gradu po bližnji in daljni, po višje in nižje ležeči okolici mesta Žužemberk, ki ga na pol preseka zelena dolenjska lepotica reka Krka.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content