Grad Žužemberk

Grad Žužemberk

Po letnici na vhodnih vratih gradu lahko sklepamo, da je bil postavljen okoli leta 1000, čeprav je bil pisno prvič omenjen “šele” leta 1246. V srednjem veku je grad zamenjal veliko lastnikov. Leta 1374 so Habsburžani grad podedovali in ga dali leta 1538 v najem Wolfu in Juriju Engelbertu Turjaškemu. Wolfov sin Andrej Auersperg Šumberški je leta 1593 zmagal v bitki proti Turkom. Ko je leto pozneje umrl, je grad prešel v last Auerspergov.

Sprva je bil grad štirioglati romanski stolp, v času turških vpadov pa so ga morali utrditi s sedmimi obrambnimi stolpi, tako da je postal prava trdnjava, ki jo je bilo skorajda nemogoče zavzeti. Leta 1591 je pogorel trg Žužemberk, hkrati pa tudi grad, zato so ga morali temeljito prezidati. Grad je dobil današnjo podobo v 17. stoletju. Ohranjeno je zunanje obzidje s šestimi stolpi, t.i. bastijami, med drugo svetovno vojno pa je bil dokončno uničen. Konec 60 let prejšnjega stoletja so ga začeli obnavljati.
Po letu 1793, ko se je knez Viljem I. Auersperg z gradu preselil v dvorec Soteska, so bili v njem do leta 1898 državni uradi. Po njihovi izselitvi je grad začel propadati, vendar so Auerspergi ostali njegovi lastniki vse do konca druge svetovne vojne. V njej je grad Žužemberk utrpel velike poškodbe.

Grad Žužemberk je eden najslikovitejših gradov na Slovenskem. Njegovi ostanki se dvigajo na strmem skalovju nad reko Krko. Je eden redkih prosto dostopnih gradov v Sloveniji, kjer je v različnih grajskih dvoranah in stolpih predstavljena najpomembnejša zgodovina gradu ter posebnosti Suhe krajine.

Grad postaja središče kulturnega dogajanja v Žužemberku. V vinski kleti, edinem ohranjenem prostoru v gradu, in na grajskem dvorišču se je pričelo novo življenje. Najbolj znamenita tradicionalna kulturno–rekreativno-etnološko-turistična prireditev so Trški dnevi sredi julija, ko grad in grajski trg za nekaj dni obiščejo časovni popotniki, vitezi, gospoda, kovači in berači iz časa pred nekaj stoletji.

Naloga: Ne glede na to, ali se boste po gradu sprehodili v družbi lokalnega vodnika ali pa v družbi svoje sence, boste lahko uzrli vso veličino tega pomembnega srednjeveškega poslopja, ki je služil lastnikom kot vojaška utrdba. Ne glede na to, koliko časa boste raziskovali vsebino zidov tega znamenitega gradu vam obljubimo, da se nikoli ne boste naveličali pogledov z gradu po bližnji in daljni, po višje in nižje ležeči okolici mesta Žužemberk, ki ga na pol preseka zelena dolenjska lepotica reka Krka.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Tone, domačin - ENG
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, ...

Preberi več
Tone, local resident
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, who are always on duty. In this way, even us locals were able to learn many new things about our places. Since we are not trained guides and not so good at speaking, I like to play the audio guides and surprise my guests.
Tone, domačin - ENG
Tone, local resident
Janez Sršen, Bled - ENG
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of...

Preberi več
Janez Sršen, Bled
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of Žužemberk from the river banks is very picturesque. However, I also have to admit that it is much calmer and less noisy there in the summer than here in Bled in the high season. All the more reason for me to run away from my place to yours more often.
Janez Sršen, Bled - ENG
Janez Sršen, Bled
Martin novo mesto - ENG
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their ...

Preberi več
Martin, Novo mesto
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their story. My friends, I will also get ready and invite you all to visit Novo mesto.
Martin novo mesto - ENG
Martin, Novo mesto
Martin novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še...

Preberi več
Martin, Novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še njihovo zgodbo. Prijatelji moji, se bom tudi jaz pripravil in vas vse vabim na ogled Novega mesta.
Martin novo mesto
Martin, Novo mesto
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo...

Preberi več
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo slikovita. Kar pa vam moram priznati je, da je pri vas poleti precej bolj mirno in manj bučno kot pri nas na Bledu v visoki sezoni. Še dodaten razlog, da bom večkrat prebegnil iz mojega kraja v vašega.
Janez Sršen, Bled
Janez Sršen, Bled
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi...

Preberi več
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi. Tudi domačini smo tako izvedeli marsikaj novega o naših krajih. Ker nismo šolani vodniki in govorno tako spretni, rad zavrtim avdio vodiče in tako presenetim moje goste.
Tone, domačin
Tone, domačin

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content