Gradenc in padli bombnik B-17

Spominsko obeležje bombniku B-17

Ameriški bombnik B-17, ki je leta 1945 bombardiral avstrijski Gradec, je zaradi poškodb, ki jih je letalu zadala nemška protiletalska obramba, strmoglavil v Gradencu. Vsi člani posadke so preživeli in se srečno vrnili v svojo enoto v letalsko bazo v Italijo.

Na spominskem obeležju na mestu padca bombnika lahko natančno preberemo celoten redosled dogodkov tistega nesrečno-srečnega 9. marca leta 1945. Pomembno je vedeti, da je iz letala skočilo vseh deset članov posadke. Prvi je s padalom pristal nekje nad Mirno na Dolenjskem, pilot, ki je letalo tik pred strmoglavljenjem zapustil kot zadnji član posadke, pa tu v bližini vasi Gradenc. V petih dneh so se vsi člani posadke s pomočjo partizanov srečno našli. Pilot Edward F. Logan je umrl leta 2021 v starosti 100 let.

Takole je pilot opisal trenutke tik po pristanku s padalom med drevesi in tik pred strmoglavljenjem letala v grapo pod vasjo Gradenc v svoji knjigi “Skočite, prekleto, skočite”: “Opazil sem, da se je “Je reviens” počasi oddaljeval od mene, potem pa se počasi spustil v levi zavoj za 180 stopinj, kar bi ga pripeljalo nazaj točno nad mojo glavo. Grozljivo. Po tako katastrofalnem dnevu, ko sem že skoraj verjel, da sem med drevjem na varnem, se je prikazal moj čudoviti B-17 in s tulečim motorjem letel naravnost nadme. Letalu so kmalu pošle moči, preletelo je še kakšnih 150 m in priletelo na ravnico ob vznožju hriba.”

Boeing B-17 Flying Fortress, znan tudi kot “leteča trdnjava”, je bil ameriški težki bombnik druge svetovne vojne s 4 motorji in sredinsko nameščenimi krili. Imel je velik akcijski doseg do 6035 km. Prvi preizkusni polet je opravil že julija 1935. Nosilnost je bila med večjimi na Evropskih tleh, saj je lahko nosil tudi 8000 kg bomb, čeprav je bila skupna masa naloženega tovora običajno približno 2500 kg. Največja hitrost je bila 480 km/h, potovalna hitrost pa približno 260 km/h.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Tone, domačin - ENG
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, ...
Preberi več
Tone, local resident
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, who are always on duty. In this way, even us locals were able to learn many new things about our places. Since we are not trained guides and not so good at speaking, I like to play the audio guides and surprise my guests.
Tone, domačin - ENG
Tone, local resident
Janez Sršen, Bled - ENG
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of Žužemberk from the river banks is very picturesque. However, I also have to admit that it is much calmer and less noisy there in the summer than here in Bled in the high season. All the more reason for me to run away from my place to yours more often.
Janez Sršen, Bled - ENG
Janez Sršen, Bled
Martin novo mesto - ENG
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their ...
Preberi več
Martin, Novo mesto
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their story. My friends, I will also get ready and invite you all to visit Novo mesto.
Martin novo mesto - ENG
Martin, Novo mesto
Martin novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še...
Preberi več
Martin, Novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še njihovo zgodbo. Prijatelji moji, se bom tudi jaz pripravil in vas vse vabim na ogled Novega mesta.
Martin novo mesto
Martin, Novo mesto
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo slikovita. Kar pa vam moram priznati je, da je pri vas poleti precej bolj mirno in manj bučno kot pri nas na Bledu v visoki sezoni. Še dodaten razlog, da bom večkrat prebegnil iz mojega kraja v vašega.
Janez Sršen, Bled
Janez Sršen, Bled
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi...
Preberi več
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi. Tudi domačini smo tako izvedeli marsikaj novega o naših krajih. Ker nismo šolani vodniki in govorno tako spretni, rad zavrtim avdio vodiče in tako presenetim moje goste.
Tone, domačin
Tone, domačin

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content