Gradenc in padli bombnik B-17

Spominsko obeležje bombniku B-17

Ameriški bombnik B-17, ki je leta 1945 bombardiral avstrijski Gradec, je zaradi poškodb, ki jih je letalu zadala nemška protiletalska obramba, strmoglavil v Gradencu. Vsi člani posadke so preživeli in se srečno vrnili v svojo enoto v letalsko bazo v Italijo.

Na spominskem obeležju na mestu padca bombnika lahko natančno preberemo celoten redosled dogodkov tistega nesrečno-srečnega 9. marca leta 1945. Pomembno je vedeti, da je iz letala skočilo vseh deset članov posadke. Prvi je s padalom pristal nekje nad Mirno na Dolenjskem, pilot, ki je letalo tik pred strmoglavljenjem zapustil kot zadnji član posadke, pa tu v bližini vasi Gradenc. V petih dneh so se vsi člani posadke s pomočjo partizanov srečno našli. Pilot Edward F. Logan je umrl leta 2021 v starosti 100 let.

Takole je pilot opisal trenutke tik po pristanku s padalom med drevesi in tik pred strmoglavljenjem letala v grapo pod vasjo Gradenc v svoji knjigi “Skočite, prekleto, skočite”: “Opazil sem, da se je “Je reviens” počasi oddaljeval od mene, potem pa se počasi spustil v levi zavoj za 180 stopinj, kar bi ga pripeljalo nazaj točno nad mojo glavo. Grozljivo. Po tako katastrofalnem dnevu, ko sem že skoraj verjel, da sem med drevjem na varnem, se je prikazal moj čudoviti B-17 in s tulečim motorjem letel naravnost nadme. Letalu so kmalu pošle moči, preletelo je še kakšnih 150 m in priletelo na ravnico ob vznožju hriba.”

Boeing B-17 Flying Fortress, znan tudi kot “leteča trdnjava”, je bil ameriški težki bombnik druge svetovne vojne s 4 motorji in sredinsko nameščenimi krili. Imel je velik akcijski doseg do 6035 km. Prvi preizkusni polet je opravil že julija 1935. Nosilnost je bila med večjimi na Evropskih tleh, saj je lahko nosil tudi 8000 kg bomb, čeprav je bila skupna masa naloženega tovora običajno približno 2500 kg. Največja hitrost je bila 480 km/h, potovalna hitrost pa približno 260 km/h.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content