Kapela sv. Jožefa

Kapela sv. Jožefa v obliki štiriperesne deteljice

V bližini stare rimske ceste se v vinski gori pod Valično vasjo (Vališka Gora) nahaja zanimiva kapela sv. Jožefa, ki jo odlikuje tloris štiriperesne deteljice. Zgrajena je bila leta 1680, oltar sv. Jožefa pa je bil izdelan leta 1711.

Štiriperesna deteljica velja za najmočnejši simbol sreče, saj ima prav vsak od njenih štirih lističev poseben pomen – prvi pomeni vero, drugi upanje, tretji ljubezen in četrti srečo. Vsak od štirih lističev naj bi njenemu lastniku po tradiciji prinašal bogastvo, slavo, ugodno doživetje in zdravje. Štiri peresa takšne deteljice predstavljajo tudi štiri letne čase, štiri strani neba in štiri osnovne elemente življenja, zemljo, zrak, ogenj in vodo, če naštejemo le nekaj pomenov, ki jih štiriperesnim deteljicam pripisujejo že starodavne ljudske modrosti.

Sveti Jožef je zavetnik v družinskih zadevah in gospodarskih stiskah. Poseben zavetnik je krščanskim očetom v skrbi za družino in otroke ter zavetnik in priprošnjik tistih, ki morajo s trdim delom služiti svoj kruh.

Vsi poznamo prepričanje, da štiriperesna detelja prinaša srečo. Ena od legend pravi, da zgodba izvira od same Eve. Medtem, ko sta Adam in Eva zapuščala rajski vrt, naj bi Eva za spomin na raj izbrala štiriperesno deteljico. Od takrat naj bi veljalo, da prinaša srečo. Kelti so verjeli, da ima čarobno moč zaščite, sposobnost odganjanja zla in nesreče. Veljalo je tudi, da nošenje detelje omogoča lastniku, da vidi vile.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content