Lipi na Brezovi Rebri

Lipi na Brezovi Rebri

Pred nekdanjo gozdarsko kočo na Brezovi Rebri pri Dvoru raste par mogočnih lip, ki sta na skupnem rastnem prostoru sooblikovali mogočno krošnjo ter sta zaradi tega neločljivo povezani. Deblo debelejše lipe meri v prsnem obsegu 520 cm, kar jo uvršča med debelejše lipe na Dolenjskem, deblo tanjše lipa pa 370 cm. Glede na debelino debel ocenjujemo, da sta lipi stari vsaj 250 let. Nedaleč od lip je nekoč stal gradič, kjer so imeli Auerspergovi gozdarji sedež revirja za gozdove na Ajdovski planoti, zato domnevamo, da so lipe zasadili prav oni.

V občini Žužemberk je 6 naselij, katerih imena izvirajo iz korena besede lipa. To so Podlipa, Mali, Srednji in Veliki Lipovec ter Malo in Veliko Lipje. V Sloveniji je takšnih naselij več kot 40.

V lipo nikoli ne udari strela, počitek pod lipo je zdravilen, hkrati lipa sprejema slabe energije, tudi bolezen, in je čistilec zraka.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content