Paviljon in cerkev sv. Jakoba

Paviljon na Grajskem trgu z ostanki cerkve sv. Jakoba

Cerkev svetega Jakoba, pozneje posvečena v cerkev svetega Jožefa, je stala na trgu v Žužemberku. Zgrajena je bila leta 1317 in je bila v lasti lastnikov gradu Žužemberk. Porušena je bila okoli leta 1955. Na kraju, kjer je cerkev stala, so obnovljeni kamniti temelji, ki obrišejo njen tloris.

Paviljon EASA Žužemberk je nastal kot rezultat sodelovanja prebivalcev občine Žužemberk, angleških arhitektov, ki sta zmagala na natečajnem razpisu, študentk in študentov arhitekture ter vseh tistih, ki so gradili ali drugače prispevali k dogodku EASA013. Zasnova objekta skuša rešiti prostorsko zagato trga, ki je med drugo svetovno vojno in po njej izgubil vzhodno fasado. Paviljon je postavljen v park med drevesa in krit z dvokapnico, ki povzema tradicionalne vzorce ljudskega stavbarstva, kozolca, hkrati pa spominja na cerkev svetega Jakoba, pozneje svetega Jožefa, ki je stala na tem območju.

Sveti Jakob ali Jakob Veliki je bil eden od dvanajstih Jezusovih apostolov in prvi med njimi, ki je umrl mučeniške smrti. Legenda pravi, da je veliko časa preživel v Španiji, kjer danes na znameniti 800-kilometrski Jakobovi romarski poti Camino de Santiago stoji cerkev Santiago de Compostela (Santiago = Sveti Jakob), kjer so tudi Jakobove relikvije.

Domačini so povedali, da cerkve sredi 60-ih let prejšnjega stoletja nikakor niso mogli prodreti. Predvsem zvonik se je še najbolj “upiral” namenu takratnih veljakov. Zato so na pomoč poklicali poklicnega minerja. Ta je na koncu uspešno strl odpor cerkve, vendar je pri miniranju en večji del padel na kolo minerja in ga zmečkal. In to naj bi predstavljalo nekakšno božjo kazen za minerja.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content