Rimska cesta in Valična vas

Rimska cesta in Valična vas

Rimska cesta je vodila po obronkih gričev iz Acerva (Stične) skozi Žužemberk in Dvor proti Črnomlju. Predstavljala je glavno povezavo z ostalim svetom za takratne prebivalce tega območja. Rimska cesta, ki naj bi bila zgrajena v 1. stoletju, je bila narejena po prejšnji Keltski cesti ali povezavi od prej. Kasneje je bila po tej cesti speljana cesarska trgovska pot. Cesta je bila v uporabi do leta 1859, ko so zgradili novo cesto po dolini reke Krke. Ob poti stoji veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Ostanki rimske ceste so dobro vidni pri Gorenji vasi pri Muljavi, pri cerkvici sv. Marjete nad vasjo Vrh pri Križu, kjer je še ohranjen značilen rimski vodnjak in v vasi Zafara pri Žužemberku. 

V Ivančni Gorici, ki predstavlja izhodišče tradicionalnega kolesarjenja do Dvora, je v središču kraja na ogled replika enega od treh rimskih miljnikov. V preteklosti so miljniki opravljali simbolno, usmerjevalno vlogo, saj so popotnikom, vojakom in trgovcem pokazali smer in razdaljo do Rima, središča takratnega Rimskega imperija.

Junijsko 25 kilometrsko kolesarjenje po Rimski cesti je projekt dveh turističnih društev TD Suha krajina in TD Ivančna Gorica. Na trasi je več postankov, tako, da je primerna za več ljudi vseh starosti in fizične pripravljenosti. Iz Ivančne Gorice do Dvora je speljana lepo urejena kolesarska pot, na kateri je na več mestih možno opaziti ostanke tlakovane rimske ceste. Ob poti stoji veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, ki si jih vsako leto kolesarji mimogrede ogledajo.

V Valični vasi v cerkvi svetega Martina je vklesan nagrobnik inženirja Maksimiusa, ki naj bi bil tukaj doma in naj bi projektiral rimsko cesto.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content