Vaški vodnjak na Ajdovcu

Vaški vodnjak na Ajdovcu

Vaški vodnjak na Ajdovcu predstavlja redek primer leta 1932 zgrajenega vodnjaka s posebnim črpalnim sistemom “paternoster”. Ta je narejen podobno kot črpalke ob Nilu v Egiptu, gre pa za med seboj v verigo zvezane kovinske ploščice, na katerih so majhne čašice. Ob vrtenju te zajemajo vodo, ki jo nosijo do zgornjega dela črpalke ter izlijejo ob prelomu na kolesu. Poznana sta samo še dva takšna sistema v Sloveniji. Po drugi svetovni vojni oziroma v šestdesetih letih minulega stoletja je bil zapuščen. Vodnjak z ročno črpalko prostornine 110 prostorskih metrov, ki je bil pred leti obnovljen in je danes rezervni vir požarne vode, stoji pod farno cerkvijo sv. Trojice.

Slovenija je bogata z vodnimi viri in se uvršča med vodno najbogatejše države v Evropi. Glede na skupno količino vode na prebivalca skoraj za štirikrat presega evropsko povprečje. So pa pri nas področje, kot je tudi Suha krajina, kjer vode še vedno primanjkuje in tudi vsaka hiša še nima vodovodnega priključka.

Najstarejši najdeni vodnjaki izhajajo iz začetka kamene dobe, iz 10. in 9. stoletja pr. n. št. Odkrili so jih na Cipru, vklesane v apnenec. Prvi vodnjaki v srednji Evropi so bili zgrajeni v 5. in 6. stol. pr. n. št. in so bili zaščiteni z lesenim okvirjem iz hrastovine. Poznejši vodnjaki, ki so bili zgrajeni v 2. stoletju pred n. št., so imeli pleten pokrov za zaščito vode.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content