Železolivarna in plavž na Dvoru

Auerspergova železolivarna na Dvoru

Pred približno 220 leti so se začele ob fužinah razvijati večje livarne, kjer so pretaljevali že pridobljene kovine. Na njihovi tradiciji je zgrajena večina današnjih livarn. To je bilo tudi obdobje razcveta železarne in železolivarne na Dvoru pri Žužemberku, ki je delovala od leta 1796 do 1891 in je predstavljala največjo železolivarno na slovenskem ozemlju in tem delu Avstro-Ogrske. Najbolj je znana po tem, da je bilo ulitih izredno veliko umetniških in drugih ulitkov, ki so se v veliki meri tudi ohranili.

Od leta 1820 je bila usmerjena v železolivarstvo in do srede stoletja edina na našem ozemlju, ki je izdelovala zahtevne ulitke kompleksnih geometrij. Pomembno je, da so bili sposobni izdelati celo ulitke s tanko steno tudi do 4 mm. Poleg izdelkov iz litega in kovanega železa za gospodarstvo in gradbeništvo so izdelovali tudi predmete umetniškega liva, kot so svečniki, krožniki, peči, nagrobni križi, vodnjaki ter balkonske in mostovne ograje, ki se uvrščajo med prve primere industrijskega oblikovanja na Slovenskem.
Industrijska revolucija, konkurenca in slabe prometne povezave so dvorsko proizvodnjo tako podražile, da je začela nazadovati. Leta 1891 je bil plavž v celoti zaustavljen.

Posebej velja omeniti, da so na Dvoru ulili elemente za izdelavo »čevljarskega mostu« v Ljubljani, ki tehta več kot 50 ton in prve vozičke za železnico v Postojnski jami. Leta 1840 je bil ulit in nato postavljen na ljubljanskih Žalah spomenik mecenu in dobrotniku baronu Žigi Zoisu, visok 4,2 m. V ta okvir se uvršča tudi vodnjak v Višnji Gori z Valvasorjevim kipom na vrhu, ki je bil postavljen leta 1872, in vodnjak v Žužemberku, postavljen leta 1860.

Zanimivo je, da je leta 1806 posebni odposlanec J. Karađorđevića iz takratne Srbije na Dvoru naročil 60 topov in možnarjev, vendar je avstrijska vlada pogodbo razveljavila. Kljub temu je livarna na Dvoru nekaj topov izdelala in so jih Srbi odpeljali na skrivaj.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Tone, domačin - ENG
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, ...
Preberi več
Tone, local resident
I am very happy that we can now show the castle and other attractions to all our family guests and tell them something along the way. Or maybe we should just let them listen to the guides on the phone, who are always on duty. In this way, even us locals were able to learn many new things about our places. Since we are not trained guides and not so good at speaking, I like to play the audio guides and surprise my guests.
Tone, domačin - ENG
Tone, local resident
Janez Sršen, Bled - ENG
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
I thought that Bled is unique with its castle on a rock and a water motif below it. I must admit that the reflection of your castle in the Krka river is also beautiful and that the scenery of Žužemberk from the river banks is very picturesque. However, I also have to admit that it is much calmer and less noisy there in the summer than here in Bled in the high season. All the more reason for me to run away from my place to yours more often.
Janez Sršen, Bled - ENG
Janez Sršen, Bled
Martin novo mesto - ENG
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their ...
Preberi več
Martin, Novo mesto
I have quite a few colleagues in Suha krajina. And I was quite surprised when they invited me and took me to interesting points around the area, which were already familiar to me, but now I got to know their story. My friends, I will also get ready and invite you all to visit Novo mesto.
Martin novo mesto - ENG
Martin, Novo mesto
Martin novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še...
Preberi več
Martin, Novo mesto
V Suhi krajini imam kar nekaj kolegov. In sem bil prav presenečen, ko so me povabili in me peljali na zanimive točke po krajini, ki sem jih sicer na videz poznal, zdaj pa sem spoznal še njihovo zgodbo. Prijatelji moji, se bom tudi jaz pripravil in vas vse vabim na ogled Novega mesta.
Martin novo mesto
Martin, Novo mesto
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo...
Preberi več
Janez Sršen, Bled
Sem misli, da smo na Bledu edinstveni z gradom na skali in vodnim motivom pod njim. Moram priznati, da je tudi odsev vašega gradu v reki Krki čudovit in da je kulisa Žužemberka iz bregov reke zelo slikovita. Kar pa vam moram priznati je, da je pri vas poleti precej bolj mirno in manj bučno kot pri nas na Bledu v visoki sezoni. Še dodaten razlog, da bom večkrat prebegnil iz mojega kraja v vašega.
Janez Sršen, Bled
Janez Sršen, Bled
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi...
Preberi več
Tone, domačin
Zelo sem vesel, da lahko vsem našim družinskim gostom zdaj razkažemo grad in druge znamenitosti in jim ob tem tudi kaj povemo. Oziroma raje pustimo, da jim povesta vodnika na telefonu, ki sta vedno v službi. Tudi domačini smo tako izvedeli marsikaj novega o naših krajih. Ker nismo šolani vodniki in govorno tako spretni, rad zavrtim avdio vodiče in tako presenetim moje goste.
Tone, domačin
Tone, domačin

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content