Park suhokranjcev

Park znanih Suhokanjcev

Park znanih Suhokranjcev je projekt, s katerim se trajno obeležujeta delo in življenje ljudi, ki so posredno ali neposredno povezani s Suho krajino. Vsi so v tem okolju ali širše pustili trajni pečat na različnih področjih delovanja. Spominsko obeležje se nahaja v parku pred občinsko stavbo.

Prvi izmed pomembnih Suhokranjcev na časovni premici je bil zagotovo Andrej pl. Auersperg, ki se je rodil leta 1557 na gradu v Žužemberku. Sledili so mu številni za razvoj ali prepoznavnost kraja pomembni posamezniki.

Še preden so v Sloveniji začeli predvajati filme, je Hollywood že imel slovenske zvezdniške igralke. Pod mogočnimi zidovi starega gradu in ob šumenju Krke se je namreč leta 1897 rodila Rozalija Sršen, prva slovenska filmska igralka v Hoolywoodu z umetniškim imenom Zalla Zarana, ki je leta 1921 dobila prvo pomembno vlogo v ameriškem filmu Kolo sreče.

Galerija

Raziščite še druge priložnosti za dobro dogodivščino, kulinarično izkušnjo ali razlog za pobeg iz enoličnega vsakdana.

Tu smo za vas

Pred, med in po obisku smo tu za vas. Če imate vprašanja, imamo na njih skoraj zagovotovo odgovore. Če bi nam radi kaj namignili, nas pohvalili ali pokarali, bomo veseli vašega sporočila. Veseli bomo vsake priložnosti, da lahko še izboljšamo in nadgradimo doživetja obiskovalcev Suhe krajine.

Spletna stran visitsuhakrajina.si je sofinanciran iz EU skladov v okviru projekta Razišči, okusi in doživi Suho krajino skozi interaktivno, povezano in osebno izkušnjo naravne in kulturne dediščine (SKIN).

Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.     

 

Skip to content